Luc Swinnen studeerde geneeskunde aan de KUL (1975) en specialiseerde zich in epidemiologie, verzekeringsgeneeskunde en statistiek. Hij werkte ruim 10 jaar als verzekeringsgeneesheer en werd daar veelvuldig geconfronteerd met de steeds grotere gevolgen van toenemende stress in bedrijven.
Onder stimulans van de toemalige Minister van Tewerkstelling & Arbeid en Gelijke Kansenbeleid, Miet Smet, deed hij begin jaren '90 een grootschalig onderzoek naar stress en berekende meteen de kostprijs ervan voor bedrijven, de overheid, de belastingbetaler, de werknemer. Het was hallucinant.
Vanaf midden 90 begon hij met lezingen over stress op nationale en internationale congressen. Hij werkte hiervoor nauw samen met Levi, een vermaard Scandinavische psycholoog en Europees grondlegger van stressmanagement in bedrijven. Levi blijft tot op vandaag een grote inspiratiebron voor Dr. Swinnen.
Sinds 1994 is hij voltijds bedrijfsconsultant in stressmanagement en teambuilding. Hij wordt sinds jaar en dag veel geraadpleegd door de bankwereld, de telecomsector, de Vlaamse Overheid, Sidmar, Bayer en vele andere grote bedrijven. Dr. Luc Swinnen toetst zijn analyses ook aan de nieuwste inzichten en bevindingen inzake stress dankzij zijn internationaal netwerk van vermaarde stressspecialisten. Het is eerder regelmaat dan uitzondering dat hij een tweede opinie vraagt aan een confrater in Orlando, Oxford of Atlanta, … over een bepaald resultaat of een zekere bevinding.
Comazuipen, fastfood eten, een leugentje om bestwil, fout parkeren, roddelen, vreemdgaan… We weten dat het niet goed is en toch doen we het. Luc Swinnen verklaart het waarom in zijn nieuwste boek “Waarom wij vreemdgaan en parachutespringen”. “Er zit een ‘reptiel’ in ons brein dat ons gedrag kan beïnvloeden, met alle gevolgen van dien.” Wanneer onze emoties sterker worden dan ons redeneringsvermogen, gaat dat ons gedrag ingrijpend beïnvloeden, met alle gevolgen van dien. Aan de hand van 40 concrete cases toont Swinnen aan welke mechanismen in ons brein het overnemen bij onbegrijpelijk gedrag, en hoe we ons en onze omgeving ertegen kunnen beschermen.